Dotazy a rady
Dobry den, mam asi hloupy dotaz na recept na sunku z jednoho kusu masa. Moc nerozumim tomu, ze pri napichovani laku bych nemel vynechat ani kousek plochy masa. Znamena to, ze bych mel jit milimetr po milimetru? Na to mi nebude u kiloveho kusu stacit lak. Omlouvam se, ze se tak hloupe ptam :)
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
ne ne, takto to myšleno není. Stačí napichovat třeba 2 i 3 cm od sebe. Osobně to dělám tak, že natáhnu lák do stříkačky, zapíchnu do masa téměř na druhou stranu. Pokusím se nebýt úplně zkrze maso. Postupně začnu vytahovat jehlu a rovnou vstřikuji lák. Nemusí to být přehnaně blízko od sebe, tak sůl se za den nebo dva tou svalovinou dostane všude.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den, v receptu č. 1 píšete, že pro vyložení šunkovaru je potřeba užít potravinářský mikrotenový sáček. Je možné použít i potravinářskou fólii? Zároveň bych se chtěl zeptat, zda-li se klasická kuchyňská sůl může zaměnit za jinou sůl ve vaší nabídce, např. sůl s medvědím česnekem. Hezký zbytek dne.
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
nevíme přesně co myslíte, ale pokud např. sáček na tlačenku, tak ano. Co se týče šunky nasolené solí s medvědím česnekem, tak nevíme. Nemáme to odskoušeno. Ale klidně to vyzkoušejte, meze se v tomto oboru nekladou. Je potřeba experimentovat.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den, bude prosím v nejbližší době k dostání šunkovar Mandolína malý? Děkuji.
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
budou během týdne. Pokud ho máte jako dárek, vánoce stihneme.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den...Dá se použít šunkovar, ktery je na 4 kg třeba jen na 2 kg....
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
ano, určitě dá. Jen bude šunka o polovinu nižší.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den, je možné dát šunkovar do myčky? díky
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
určitě do myčky NE!! Je to alu slitina a v návodu každé myčky je napsáno, že alu materiály tam nesmí.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrýden, mám dotaz ohledně dušení šunky ve vodě. Mohu ponořit celý šunkovar ( mandolína ) do vody tak, aby byl zalitý i shora..? Nedostane se voda přes folii k masu..?Ptám se proto, protože u válcových šunkovarů byla voda teplejší dole v hrnci, než u hladiny a maso bylo nesouměrně tepelně zpracované...proto jsem koupil u vás nový.Děkuji za odpověď.
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
u Mandolíny nikdy není problém s tím, že by bylo maso nesouměrně uvařené. Z praxe Vám mohu potvrdit, že stačí voda cca 1cm nad úroveň masa. Co se týče vody, teoreticky by se k masu dostat neměla, protože je ve fólii a fólie je přitlačená víkem.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den, už jsem nějakou šunku uvařil, když jsem jí dával ochutnat tak všem chutnala. Bohužel se ale také všichni shodly na tom, že je moc suchá. Podle receptu dávám na 1kg masa 100ml vody, tímto prosím o radu. Nejlepší šunka která se mi povedla byla z jednoho kusu masa, krkovice. Mam formu Srnčí hřbet 2,5kg masa
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
těžko říct kde je problém. I nám se někdy stane, že je sušší. Většinou je to tehdy, když tzv. neuhlídáme teplotu a překročíme maximum. Pak se to může stát.
Dále také záleží, co je to za maso. Pokud je to nějaký postarší kus, dobrou šunku z něj velmi těžko vyrobíte. To samé platí např. pro steaky.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den,jaká je prosím trvanlivost takto vyrobené domácí šunky?Děkuji
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
to lze těžko říci, záleží na možnostech uskladnění - hlavně teplota. Dá se i zamrazit. Nemusíte se bát, že by se Vám v ledničce za dva dny skazila.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den,zakoupil jsem si od vás šunkovar toustovka mini,udělal jsem si přesně podle vašeho receptu 1 šunku,použil jsem vepřovou kýtu,postup jsem dodržel,jediné co tak teplota byla 79-81 stupňů, a vařil jsem ji 100 minut,ne 90 jak uvádíte vy(je to chyba?)jinak vše se povedlo,jen je šunka hodně suchá.Máte nějakou radu vychytávku jak to vylepšit?Použít třeba více prorostlé maso?nebo přidat více vody?Chuť,konzistence i barva se mi povedly,jen je šunka moc suchá.Děkuji Vám za odpověď.Lumír Hečko
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
u vaření šunky souvisí všechno se vším. Je potřeba experimentovat s teplotami, délkami vaření, rychlostí zachlazení a hlavně s kvalitou masa. Pokud je maso nekvalitní, jen těžko se Vám podaří dobrá šunka.
Domaci-sunkovar.cz
Prosim formu mandolinu kdyz budu ohrivat muzu ju zalit celou vodou nebo jen po vrchni okraj aby voda nenatekla dovnitr dekuji
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
doporučujeme raději variantu, kdy voda nejde přes okraj. On k tomu ani není důvod, protože víko, které z vrchu tlačí na šunku bude horké až dost. Uvidíte sám. Hliník velmi dobře vede teplo.
Domaci-sunkovar.cz