Recept na domácí šunku z jednoho kusu masa
Základní recept na šunku z jednoho kusu masa
Tato šunka je opravdová delikatesa
Kdo jednou vyzkoušel domácí šunku, tak ví, že tohle prostě v obchodě nekoupí. Na šunku, která je v tomto receptu můžete vyzkoušet více druhů masa a tak poznáte, která Vám bude nejvíce chutnat. Můžete vyzkoušet vepřovou pečeni, plecko, kýtu, krůtí maso nebo hovězí. Narozdíl od šunky č.1, která je z kousků masa, se Vám tahle šunka povede na 99% napoprvé, protože není z kousků, ale je z jedno kusu masa.
Výhodou této šunky je:
- méně ingrediencí
- jednoduchost výroby
- nikdy se nerozpadá
- je výtečná
- vhodná pro začátečníky
- lze krájet i na velmi tenké plátky
- použitelná na chlebíčky
Co tedy budeme potřebovat:
- 1 kg vepřové pečeně
- 100 - 150 ml vody
- 20-25 g pragandy nebo 10-12 g pragandy a 10-12 g klasické soli
- injekční stříkačka a jehla
Začněte tím, že rospustíte pragandu ve vodě. Tím Vám vznikne v podstatě lák, který budeme napichovat do masa. Začněte postupně s napichováním láku do masa. Pokuste se nevynechat ani kousek plochy. Dobrá technika je ta, že zapíchnete jehlu do masa, postupně stlačujte a rárověň stříkačku vyndávejte. Tím se lák dostane do všech vrstev masa.
Jakmile je maso napíchané lákem, uložte ho do lednice cca na 2 dny. Během této doby maso několikrát obraťte. Tím dojde k perfektnímu a rovnoměrnému proležení láku.
Po dvou dnech vyjmeme maso a vložíme ho do šunkovaru.
→ Pozor: Z praxe máme vyzkoušeno, že pokud maso není stlačeno velkou silou, není to ono ←
Nyní si nachystejte vroucí vodu a šunkovar i s masem do ní vložte. Ve vroucí vodě nechte 3-5 minut a poté přilijte tolik studené vody, až teplotu srazíte pod 80 °C. Teplota by se měla pohybovat někde mezi 77 - 80 °C. Pokud Vám teplota krátkodobě spadne níž nebo se naopak vyšplhá výš, nic se neděje.
Nyní Vaši šunku vařte asi 60 - 75 minut. Jakmile šunku vyndáte, okamžitě ji ponořte do studené vody i se šunkovarem a vyčkejte do úplného vychlazení. Jakmile je sdudená, vyndejte ji z vody a dejte na 5-7 hodin do ledničky i se šunkovarem. Po uplynutí nekonečné čekací doby vyklopte šunku na prkénko a zařízněte si tuto domácí výbornou pochoutku. Nezbývá nám, než Vám popřát samé úspěchy.
Dobrou chuť