Recept na domácí šunku z jednoho kusu masa

Základní recept na šunku z jednoho kusu masa

Tato šunka je opravdová delikatesa

Kdo jednou vyzkoušel domácí šunku, tak ví, že tohle prostě v obchodě nekoupí. Na šunku, která je v tomto receptu můžete vyzkoušet více druhů masa a tak poznáte, která Vám bude nejvíce chutnat. Můžete vyzkoušet vepřovou pečeni, plecko, kýtu, krůtí maso nebo hovězí. Narozdíl od šunky č.1, která je z kousků masa, se Vám tahle šunka povede na 99% napoprvé, protože není z kousků, ale je z jedno kusu masa.

Výhodou této šunky je:

  • méně ingrediencí
  • jednoduchost výroby
  • nikdy se nerozpadá
  • je výtečná
  • vhodná pro začátečníky
  • lze krájet i na velmi tenké plátky
  • použitelná na chlebíčky

Co tedy budeme potřebovat:

  • 1 kg vepřové pečeně
  • 100 - 150 ml vody
  • 20-25 g pragandy nebo 10-12 g pragandy a 10-12 g klasické soli
  • injekční stříkačka a jehla

Začněte tím, že rospustíte pragandu ve vodě. Tím Vám vznikne v podstatě lák, který budeme napichovat do masa. Začněte postupně s napichováním láku do masa. Pokuste se nevynechat ani kousek plochy. Dobrá technika je ta, že zapíchnete jehlu do masa, postupně stlačujte a rárověň stříkačku vyndávejte. Tím se lák dostane do všech vrstev masa.

Jakmile je maso napíchané lákem, uložte ho do lednice cca na 2 dny. Během této doby maso několikrát obraťte. Tím dojde k perfektnímu a rovnoměrnému proležení láku.

Po dvou dnech vyjmeme maso a vložíme ho do šunkovaru.

→ Pozor: Z praxe máme vyzkoušeno, že pokud maso není stlačeno velkou silou, není to ono ←

Nyní si nachystejte vroucí vodu a šunkovar i s masem do ní vložte. Ve vroucí vodě nechte 3-5 minut a poté přilijte tolik studené vody, až teplotu srazíte pod 80 °C. Teplota by se měla pohybovat někde mezi 77 - 80 °C. Pokud Vám teplota krátkodobě spadne níž nebo se naopak vyšplhá výš, nic se neděje.

Nyní Vaši šunku vařte asi 60 - 75 minut. Jakmile šunku vyndáte, okamžitě ji ponořte do studené vody i se šunkovarem a vyčkejte do úplného vychlazení. Jakmile je sdudená, vyndejte ji z vody a dejte na 5-7 hodin do ledničky i se šunkovarem. Po uplynutí nekonečné čekací doby vyklopte šunku na prkénko a zařízněte si tuto domácí výbornou pochoutku. Nezbývá nám, než Vám popřát samé úspěchy.

Dobrou chuť

Nabízíme:

Výhody našeho eshopu s šunkovary rychlou expedici

šunkovary skladem servis šunkovarů

šunkovary kontakt rychlou komunikaci

záruku vrácení peněz kvalitní šunkovary

Vrácení zboží možnost vrácení zboží

české šunkovary 100% české výrobky

 

V domácí šunce nejsou:

domácí šunka desítky éček

výroba domácí šunky separáty

domácí šunka zvýrazňovače chuti

poctivá domácí šunka různé extrakty

výhody domácí šunky alergeny

Zdravá domácí šunka glutamany

šunka vyrobená doma difosforečnany

a mnoho, mnoho dalšího

 

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení