Dotazy a rady
Dobrý den, když dělám v šunkovaru šunku. Musí být vše ve vodě nebo by stačilo v troubě? Pokud dělám v hrnci ve vodě,musí být na hrnci poklička?Děkuji L.M
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
V troubě jsme šunku nikdy nedělali. Netuším, zda by to fungovalo. Teoreticky snad ano, ale opravdu nevím.Poklička přes šunkovar být nemusí.
Domaci-sunkovar.cz
moze byt sunkovar cely pod vodou vdaka
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
Obecně bych to spíše nedoporučoval. Voda stačí po úroveň masa. Dokonce ani nevadí, když je hladina níže. Ta forma vede tak bezvadně teplo, že je horká i tam, kam voda nedosáhne.
Domaci-sunkovar.cz
Prosim doplnit vnejsi rozmery sunkovaruŠunkovar Debrecinka - středně velký na 2,5 kg masatedy jde mi o velikost hrnce, aby mi to do hrnce vlezlo ...dekuji//MIRO
Dobrý den, prosím o informaci ohledně rychosoli: jakou funkci přesně má rychlosůl v receptu? Vadí mi v ní ten dusitan sodný. Je možné rychlosůl úplně vynechat a nahradit jen kuchyňskou solí? Dcera trpí různými formami alergií, rozhodla jsem se koupit šunkovar a vařit šunku doma právě kvůli eliminaci konzervantů a alergenních látek. Uvažuji správně, že bez rychlosoli bude šunka také výborná, jen méně trvanlivá? :). Děkuji, Hanka.
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
S těmi dusitany jsou na internetu obsáhlé studie a diskuze. Já osobně jsem zkoušel šunku bez rychlosoli. Sůl se skrz maso pořádně nedostala. Šunka nebyla chuťově špatná, jen neměla pěknou barvu a moc mi nedržela pohromadě. Tohle bych nechal čistě na Vašem uvážení, ale když jsem viděl, že v koupené dětské šunce jsou i 3% soli, tak si raději udělám tu svoji s 1% rychlosoli a 1% klasické soli.
Domaci-sunkovar.cz
lze také tlačenku a jiné salámy? O paštice jsem něco zaslechla
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
je čistě na Vás a na Vaší fantazii, co s pomocí šunkovaru vytvoříte a vyrobíte. Ano, o paštice jsme psali zde.
Domaci-sunkovar.cz
Dobry den. Mam otazku, ci ste schopny poslat sunkovar do Kanady? A kolko by asi stalo postovne? Mam na mysli sunkovar Mandolina II. Dakujem
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
nikdy jsme neodesílali směrem Kanada nebo USA. Nemám tušení, jak by to proběhlo, kolik by to stálo atd.. V Kanadě se nic podobného nedá sehnat?
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den, na stránkách máte recept na šunku z vepřového masa; jak ale postupovat, pokud chci použít jiné druhy jako krůtí nebo kuřecí? Děkuji.
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
Těchto dotazů nám chodí opravdu spoustu. Doporučuji použít například GOOGLE.
Domaci-sunkovar.cz
Dobry den, nemate nejaky overeny recept na debrecinku? Ja jsem neco vygoogloval ale nechci experimentovat :) MIRO
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
ověřený recept neexistuje na šunku ani na debrecinku. Každému chutná naprosto něco jiného. Někomu chutná slané, někomu neslané. Někomu chutná víc koření a někomu míň.
Je potřeba zkoušet.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den,
chci se zeptat, jak dosáhnout nejlepší lepivosti masa v šunce, aby pak z ní šly nakrájet tenké plátky. Někdo tvrdí, že je nutné maso hníst několik desítek minut, aby se uvolnila bíkovina.
Domníval jsem se, že když více než polovinu masa pomelu v mlýnku a polovina bude nakrájená na kostičky, tak díky mletí bude lepící bílkoviny ve směsi až až. Bohužel se mně šunka rozpadá. Na teploměru, který píchnu doprostřed šunkovaru, přímo do středu šunky, je červená výseč od 75 do 85°C, takže držím teplotu kolem 80°C. Přesto se mně tlačí z masa ven, nejspíše dírkou kolem teploměru, hodně šťávy, což mně pak přijde, jako když tam chybí a maso je vyschlejší a rozpadá se. Někdo tvrdí, že teplota vody by neměla přesáhnout 75°C a měří ji vně šunkovaru, tj měří teplotu vody, ve které stojí šunkovat, nikoliv teplotu masa uprostřed šunky.
Ještě mě napadlo dát celý šunkovar do trouby. Je přesná, dá se na ni nastavit přesně teplota 75°C, má i ventilátor a šunkovar by tam mohl klidně stát 3 hodiny. Když to je na plotně, tak kolem toho musím stále panáčkovat a dolívat vodu, takže téměř 3 hodiny nedělám nic jiného. Vím, že to je na akademickou debatu, ale pokud u Vás s tím má někdo zkušenosti, tak proč vymýšlet něco jinak, když to funguje podle ověřeného postupu a šunka se pak dá krájet na tenké plátky a nerozpadá se, že!?
Děkuji předem za odpověď, Petr Kučera, Pardubice
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
co se týče toho, aby se maso dokonale spojilo, je opravdu velmi důležité to míchání, chcete-li hnětení. Nesmí být rychlé a krátké. Musíte pomalu a minimálně 30 minut. Kýžený výsledek se dostaví.
Osobně máme vyzkoušené, že není potřeba mít polovinu masa pomletého, ale stačí hrstka. My osobně hrstku masa protlačíme přes lis na česnek a bohatě to stačí. Žádný vnitřní teploměr nemáme. Měříme teplotu přiloženým teploměrem. Nevidím jediný důvod, proč používat vpichovací. To snad na steaky nebo roastbeef.
Ta trouba, nevím. Myslím že to fungovat nebude, ale vyzkoušejte to. My když děláme šunku, nikdo okolo toho neběhá. Vyženeme to na požadovanou teplotu, pak stáhneme sporák na minimum a 90 minut to drží. Občas na to kouknu, ale opravdu jen občas.
Naše šunka je dobrá i na chlebíčky. Drží dobře.
Přejeme Vám hezký den
Domaci-sunkovar.cz
Zdravím, chci se zeptat jak dlouho vydrží šunka v ledničce, když bych jí uvařil v šun. Mozart?děkuji za odpověď Jaroslav
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
tento dotaz nelze zodpovědět. Nezáleží jaký máte šunkovar, ale naopak záleží na všem ostatním. Jak je maso staré, jak to máte nasolené, jakou teplotu máte v chladničce a mnohé další faktory ovlivňují trvanlivost. I umístění v dóze ovlivní trvanlivost šunky.
Doporučuji Vám, aby jste tohle vyzkoušel v praxi a tím našel ten nejlepší postup pro skladování.
Domaci-sunkovar.cz