Dotazy a rady
Prajem pekný den . Mäso v čase ked je v chladničke a čaka tých 24 hod . Je vhodné ho prikryvať ? Napr. igelitom ?
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
My dáváme maso do nádobky, kterou igelitem přikryjeme a nikdy jsme s tím neměli problém.
Domaci-sunkovar.cz
Ak sa varí ine mäso,napr.kuracina aká je doba varenia ?
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
Vařili jsme ji stejně jako vepřovou. Jde o to, aby se střed prohřál na požadovanou teplotu. Pokud by byl střed syrový, to by bylo špatné. Kuřecí maso může být za syrova velmi nebezpečné.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den.Mám od Vás šunkovar Mandolína II. Zítra budeme vařit. Může být šunkovar potopený ve vodě tak, že hladina bude nad vrchním víkem? Nebo má být hladina tak, aby nenatekla do šunkovaru.Děkuji za odpověď.
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
My vždycky máme vodu stejně vysoko jako je šunka v šunkovaru nebo o něco výš. Nikdy nám tam voda nenatekla. Čili bychom to i doporučili.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den,Máte v nabídce i šunkovary tescoma? Nemužu nic najít?
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
Šunkovary Tescoma nenabízíme. Psali jsme o tom zde.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den, opravdu jde šunka, uvařená v těchto formách, tak tence krájet?
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
Ano, pokud je dobře propojená a je tam minimum vzduchových děr, není v tom problém. Chce to trošku praxe, ale jde to.
Domaci-sunkovar.cz
Dobry den chci se zeptat pokud si udelam sunku kureci v sunkovaru s obycejnou soli (bez rychosoli) tak jak dlouho mi vydrzi?Cetla jsem ,ze se tam muze utvorit botulotoxi,je to pravda?Dekuji
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
Na Váš dotaz je odpověď v podstatě jednoduchá. Botulotoxin se začne tvořit v okamžiku, kdy se maso začne kazit a je úplně jedno, zda je tam obyčejná sůl, rychlosůl či jiná přísada. Pozor na to. Botulotoxin je velmi nebezpečný. Je to prudký jed.
Domaci-sunkovar.cz
Dekuji moc za odpoved a jeste bych se chtela zeptat tedy pokud delam kureci sunku bez rychlosilo, jen ciste s kuchynskou soli tak kolik dni zhruba vydrzi? Dekuji moc pekny den preji
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
Nevím přesně, ale moc dlouho to nebude. Já bych doporučil aspoň to 1% tam dát. Netřeba se obávat. V jiných potravinách je taky spousta rychlosoli. V šunkách, v paštikách, v salámech a o tavených sýrech nemluvě.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den, můžu použít na výrobu domácí šunky maso z mrazáku, nebo musím použít zásadně čerstvé maso. S pozdravem Rom
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
Obecně bych maso z mrazáku na šunku nedoporučoval. Sice si myslím, že by se nic zásadního nestalo, ale domnívám se, že trvanlivost by nebyla tak vysoká. Doporučuji raději z čerstvých surovin.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda jsem udělala někde chybu. Dělám svoji první šunku a zdá se mně, že po hnětení není směs masa tak růžová jako Vaše na fotkách. Má nádech do šeda. Dělala jsem ji v poměru 1kg vepřové kýty, 12g pragandy, 2 dcl ledové vody, 1 lžíce medu. Dala jsem to na minimální otáčky do Thermomixu na 30 min. Je možné, že šunka po uvaření zrůžoví nebo kde je prosím chyba? A dále, je možné šunku vařit v automatickém zavařovacím hrci?Děkuji
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
To se nám nikdy nestalo, aby směs již při hnětení zešedla. Ale třeba se Vám to jen zdá. Zkuste nám poslat foto. Ale na míchání směsi masa na šunku to chce opravdu velmi pomalé otáčky. Sůl by měla být v pořádku. Vaření šunky v automatickém hrnci neznáme. Tento hrnec nevlastníme. Ale pokud je možné nastavit tam požadovanou teplotu, tak by to fungovat mělo.
Domaci-sunkovar.cz
Dobrý den,šunka se "podařila" co se týká chutě a barvy. Je ji mám strašně suchou. Po uvaření jsem ji ještě utáhla a dala vychladit. Může to být tím utažením? Na 1 kg vepřového masa jsem ji měla utaženou do pátého zářezu (toustová forma)a po uvaření jsem formu utáhla ještě o jeden zářez. Po vychlazení vytekla šťáva.
Odpověď administrátora:
Dobrý den,
My už víko nikdy nedotahujem. Jak dovaříme, tak ihned formu dáme do studené vody. Minimálně na 2 hodiny. Ale i tak se někdy stane, že je jednou sušší a jindy šťavnatější. Záleží na mase. Je to něco jako grilování steaků. Jednou je suchý a jindy ne. Postup je při tom stejný.
Domaci-sunkovar.cz