Manuál
Manuál - návod k použití a údržbě
Výrobek: hliníkové nádoby na masné výrobky – „hliníkové formy na šunku a paštiky"
Popis a určení funkce výrobku:
Nádoby jsou určeny pro výrobu tepelně upravovaných masných výrobků. Hlavní výhodou hliníkového nádobí je bezkonkurenční tepelná vodivost. Nádoby jsou vyrobeny z hliníkové slitiny AlSi10Mg procesem odlévání do pískových forem. Povrch nádob je finalizován kuličkováním v omílacím bubnu. Montážní materiál (šrouby, nýty, pružiny, matice, podložky) je hliníkový nebo nerezový.
Údržba výrobku:
Hliník je měkký. Z tohoto důvodu není dobré nádoby čistit hrubou mechanickou silou pomocí ostrých předmětů či drátěnek. K vyčistění používejte nejlépe Cif Cream či Cif Nerez (či podobné přípravky) a hadřík.
NÁDOBU ANI VÍKO NEMYJTE V MYČCE. Pokud tak učiníte, výrobek se pokryje šedočernou nevzhlednou vrstvou.
Ke změnám vzhledu výrobku ovšem dochází i při běžném používání. Proto doporučujeme formu před umístěním potraviny vyložit mikrotenovou fólií a potravinu do ní zabalit.
Hliník a zdraví:
Vliv hliníku na lidské zdraví je diskutabilní. Vědecké studie si v tomto často protiřečí. Každopádně množství, které se obecně dostává do těla z jiných zdrojů, je ve srovnání s hliníkem uvolněným eventuálně pří vaření zanedbatelné. Proto je také hliník často v potravinářském průmyslu používán ( víčka jogurtů, paštik, plechovky, fólie).
POZOR: podrobný manuál zde.